Васил Вълев и Бисера Вълева са двама утвърдени художници на

...
 Васил Вълев и Бисера Вълева са двама утвърдени художници на
Коментари Харесай

Съвременни български художници - Бисера и Васил Вълеви

 Васил Вълев и Бисера Вълева са двама одобрени художници на днешната арт сцена. Всеки един от тях от дълго време авторитетно е защитил името си на живописец, само че също и на почитан възпитател в Художествената академия и Софийския университет. Два свята, на пръв взор разнообразни генерационно, са характерно близки и допълващи се като сензитивност и схващане за пластичния изказ.

 Срещат се в самобитен разговор - като другарство сред приключени и самостоятелни в артистичния си избор художници. И не въпросът за приемствеността, когато става дума за пътя в изкуството, е тук първокачествен. За фена значителното е във опцията на първо място да усети силата и отстояването на персоналния глас през, другояче, общото за двамата желание към акварелната техника.

 Васил Вълев е свързал тясно биографията си с развиването на акварелната живопис в българското изкуство от втората половина на ХХ век. Инициатор и съорганизатор на влиятелни художествени конгреси през 70-те и 80-те години на ХХ век, като Националните акварелни изложения и Международния пленер за акварел - Търговище, той интензивно се посвещава на акварелното изкуство освен като художник, само че и като негов популяризатор.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР